interviews & press
Smålänningen 170331
Läs hela artikeln här.
Artikel i HD här.
Reportage i Vittsjö-Bjärnum från Hillesgården, mars 2017
KLIPPAN. I söndags, den 5 mars, hade Maria Yrsa Rönneus från Emmaljunga Vernissage på Hillesgårdens konsthall utanför Klippan. Läs hela reportaget här.
Presentation av utställning, Hillesgårdens hemsida, mars 2017
I vår ställer Maria Yrsa Rönneus ut sagolika bilder i akvarell, gouache och tusch på Hillesgårdens konsthall. Det är djur och natur, med oväntade inslag som kan locka till skratt.
- Jag har alltid målat, och drömde som ung om att jobba med konst och design. Men de vuxna runt mig avrådde mig och tyckte att jag skulle satsa på en ”trygg” utbildning istället. Men när jag till slut blev sjuk av ett stressigt arbetsliv, tvingades jag att våga det jag velat hela tiden. När alla identitetslager skalades av, var konstnären det enda som blev kvar, säger Maria Yrsa Rönneus.
Maria tycker att det finns så mycket som är allvarligt, det skulle vara så lätt att gräva ner sig i det perspektivet på livet. Humor är det enda som hindrar en från det. Konst fyller många olika funktioner, men för Maria är det ett verktyg för att kunna skratta åt livets absurditeter.
Maria ser djuren som ärliga och härliga i sina reaktioner, och tänker att vi människor har mycket att lära oss av dem. Att måla dem är ett sätt att knyta an till deras lekfullhet. Den här utställningen handlar om just det; att fira det vackra i livet med vårt inre barns glädje.
- Djur är både mer och mindre lika oss än vi ofta tror. De är kapabla till de flesta av våra känslor, fast utan människans existentiella ångest och eviga behov av analys, säger Maria.
Ateljén och hemmet ligger i Emmaljunga, där Maria och hennes man bott sedan 2011. Maria är konstnär och konsthantverkare, och hon gillar att experimentera med olika media, material och tekniker, gärna i okonventionella blandningar. Det händer att hon målar i olja, men vanligtvis föredrar hon akvarell och tusch i det mindre formatet.
Maria berättar att hon är en friluftsmänniska, och att hon och hennes man har försökt göra sin trädgård till en oas för djur och insekter. Nu har de mängder av fåglar som hela tiden finns med dem där.
En trädgård är guld värd. Den ständiga kampen med maskrosor och bladlöss ger en perspektiv. Att få växter att gro och trivas är också en sorts kreativitet. Att kunna få odla sina egna grönsaker att äta, det är lyx. Dessutom får man vara utomhus och får motion, säger Maria Yrsa Rönneus.
Serieteckning och art nouveau, speciellt Elsa Beskow, har starkt influerat Maria. Andra förebilder är flera av konstnärerna som verkade kring förra sekelskiftet, som John Bauer, Beatrix Potter och Henri Toulouse-Lautrec.
Maria Yrsa Rönneus har haft ett antal utställningar runtom i Närke, Skåne och Småland. Under 2017 kommer hon förutom nu på Hillesgården även att ställa ut i bland annat Markaryd, Perstorp och Svedala.
Tankar om den här utställningen
Maria Yrsa Rönneus målar bilder på papper med tusch och akvarell. Hennes förebilder är sagoberättare som Elsa Beskow, John Bauer eller Beatrix Potter. Här finns också ett inflytande från popkonst, serieteckningar, art nouveau och den dekorativa estetik som vi finner på vykort, illustrationer och bokmärken i slutet av 1800-talet.
Motiven innehåller alltid djur. En bild kan ta lång tid att göra, upp till trettio arbetstimmar i ett material som inte tillåter misstag. När man målar akvarell så får man ingen andra chans, om det som ska vara vitt har fått en fläck så blir det inte vitt igen. Men det kan falla sig så som när Maria skulle sätta in en bild i ram och skar sig på glaset, att en droppe blod föll ner på passepartoun som var måttbeställd och dyr. Då fick en tredje ballong målas dit. Som om den slitit sig och flugit ut ur bilden mot ramens kant.
Hon berättar vidare att gestalterna hon målar ofta får en karaktär och kommer till liv. Det kan till och med hända att de själva föreslår nästa motiv, som en illustration i en möjlig saga.
Hennes vän i USA tar hand om hemlösa eller misskötta katter. Ett viktigt led i att hitta nya hem till dessa stackare är så klart att exponera dem på internet. Kattfotografierna har gett inspiration och impulser till serie kattmålningar som vi nu kan se på väggarna.
En annan bildserie har fåglar i vinterlandskap som motiv. Där har utmaningen varit att hitta färger i det som vid första anblicken kan verka färglöst.
Marias bilder kan väcka reaktioner. Att helt ohämmat välja en traditionellt feminin, kvinnlig eller ”flickig” estetik, helt snöa in på detaljer eller använda rosa, guld och måla det gulliga utan att be om ursäkt. Det kan leda till både förakt och förundran. Maria har på en konstrunda blivit utskälld efter noter av en kvinna som bland annat var mycket upprörd över att hon”gjorde konst för barn”(detta var tydligen helt oacceptabelt).
De kan nog stämma att hon gör konst som talar till barn. En tydligt uttråkad pojke var medsläpad av föräldrar på en annan utställning. Men när han fick syn på en tiger med blomma bakom örat så sken han upp. Där blev motvilja till klart intresse och hela hans kroppsspråk förändrades.
Enligt reklamen ska vi spela och vinna på kasinon eller fotbollsmatcher, vi ska köra snabba/säkra/nya och blanka bilar. Vi ska äta räkost och le med familjen, borsta tänderna med den mest effektiva tandborsten. Sedan kan vi åka och titta på kakel till badrummet och fynda ett helt nytt kök.
Om inte det passar kan Maria ta oss med till en skön och lekfull plats där elefanten flyger eller hunden slappar i ett moln av blomblad. Hon bjuder oss på en utflykt och en paus ifrån en tillvaro som hon säger snurrar fortare och fortare. Hennes bilder kan vara motbilder till en kaotisk, stressande och kravfull värld i förändring. Man kan dra en parallell till slutet av 1800-talet som badade i gulliga motiv av katter i blomsterkorgar och änglar i massor. Nu svämmar internet över av roliga/tokiga/gulliga katter som människor ägnar timmar åt att titta på.
Kan vi komma tillbaka mjukare i sinnet, med ett leende på läpparna stärkta av en paus och tackla världen igen?
Ellen Hedberg, Hillesgårdens konsthall
Interview with Vittsjö-Bjärnum, October 2016
Det brinner jag för...
"-”Konsten är det som händer i mötet mellan betraktaren och konstverket” -säger Maria, och jag kan lova att hennes konst både kan beröra och beundras.
Väl värt ett besök under Konstrundan!"
Läs hela artikeln här.